Fascija je tanka ovojnica in ovija naše telo v celoti, je tkivo, ki nima začetne ali končne točke. Fascije so pomemben element telesne drže in organiziranja gibanja. Fascije imajo veliko vlogo pri tekočem in nebolečem gibanju.

Kadar pride do preobremenitve posameznega dela telesa, do poškodbe mehkih tkiv ali operativnih posegov lahko pride do okvare drsenja fascialnh plasti, kar privede do poškodbe proprioceptivnih končičev. Ta disfunkcija privede do zmanjšanja viskoznosti hialuronske kisline (ki omogočajo drsenje plasti v globoki fasciji), posledica je zmanjšana aktivacija mišičnega vretena, kar vodi do drugačnega vključevanja mišic med gibanjem. Nastopi faza kompenzacije gibanja, to lahko pripelje do konstantne bolečine ali obrabe v sklepih in sprememb v mišicah.


Terapija je usmerjena na delovanje fascije. Različne poškodbe, pretirana uporaba, stres (fizični in psihični) povzročijo zgostitve s spremembami. To pomeni, da se ne spremenijo fascije, ampak gostota hialuronske kisline, zato pride do zgostitve v fasciji. Ko le ta ne drsi več pride posledično do povečane otrdelosti in ne-koordiniranega delovanja v mišicah.

 

manipulacija-fascije