Manualna (ročna) terapija je sestavljena iz različnih manualnih tehnik, ki temeljijo na novejših znanstvenih izsledkih fizioterapije in manualne medicine. Novejše manualne tehnike se izvajajo z uporabo nežnih in natančnih gibov, ki delujejo na vezivno tkivo in mišične ovojnice (mehko tkivo). Delovanje na mehko tkivo omogoča učinkovitejšo vzpostavitev telesnega ravnotežja, saj prepletenost mišičnih in vezivnih ovojnic v telesu omogoča, da preko njih vplivamo na vse regulacijske sisteme.

Pri uporabi manualnih tehnik terapevt upošteva potek mišičnih verig, kar omogoča celostno delovanje terapije. Fizioterapevtka izbira tehniko ali kombinacijo tehnik, ki so najbolj primerne za obravnavo vaše specifične težave ali poškodbe. Cilj terapije je čim hitrejša vzpostavitev telesnega ravnotežja, ki se kaže kot odprava bolečine, povečanje gibljivosti sklepov in vzpostavitev dobrega počutja. Terapija je usmerjena k odpravi vzroka vaših težav.

Za doseganje želenega rezultata pri vsaki obravnavi upoštevamo nekaj osnovnih načel manualne terapije:

  • naše telo je ena enota, organi in sistemi v telesu delujejo v soodvisnosti, zato jih je potrebno obravnavati celostno,
  • telesni procesi so pod nadzorom živčnega sistema,
  • kostno - mišični sistem ima pomembno vlogo pri normalnem delovanju obtočilnega oz. cirkulacijskega sistema,
  • kostno - mišični sistem je zaradi izjemne obsežnosti (60 % celotnega telesa) tudi največji porabnik energije in
  • telo je sposobno samoregulacije in samozdravljenja.
     

Manualno terapijo izvajam po metodi Cyriax ali po metodi sklepne mobilizacije ali po metodi obravnave fascij in trigger točk.

manualna_terapijat