Zamrznjena rama, kot vzrok za omejeno gibanje in bolečine v rami

Zamrznjena rama oz. Adhezivni kapsulitis je lahko eden izmed vzrokov za omejeno gibanje in bolečine v rami.

Vsak sklep je obvarovan s sklepno kapsulo, ovojem gostega vezivnega tkiva, ki obdaja sklepni hrustanec in sinovialno tekočino. Pri adhezivnem kapsulitisu sklepna kapsula glenohumeralnega sklepa postopoma postane odebeljena in tesna, kar posledično omejuje gibljivost in povzroča bolečino.

Adhezivni kapsulitis je pogosto povezan s pomanjkanjem gibanja, kot posledica pri ljudeh, ki so prestali operacijo, ali so utrpeli poškodbo, zaradi katere so morali imeti ramo imobilizirano. Vezivno tkivo se prilagodi zahtevani količini gibanja, z manj gibanja postaja vse tesnejše in krajše, z več gibanja pa ohlapnejše. Takšna prilagoditev tkiva lahko vodi do začaranega kroga: ko vezivna tkiva postanejo tesna in prekratka, je gibanje oteženo in pogosto boleče. Omejeno gibanje pa povzroča še več tenzije na vezivno tkivo sklepne ovojnice, tako da ta postaja še bolj tesna in skrajšana.

V Fizioterapiji Sok vam s specialnimi vajami in TECAR terapijo stimuliramo sklepno ovojnico, da postaja spet normalno elastična in dopušča polni obseg giba. S tem zmanjšamo tudi bolečino.